2015 száraz és napfényes nyara után már szeptember első hetében elkezdődött a Furmintszüret. Kézi szüret, gondos válogatás, gyors feldolgozás után a bor francia, olasz és magyar hordókban lett erjesztve, majd érlelve 10 hónapig. Érlelési potenciálja legalább 10 év.

Halvány szalmaszín idézi vissza a nyarat. Illatában a furmint klasszikus körtéje, különböző körtefajták között válogatunk. Elképesztően friss és gyümölcsös. Szájban törékenyen csilingel a kristálytiszta szerkezet. Édesen simogat, mint egy rebbenékeny tündér a nyári éjszakán. Gyönyörű ásvány és só borítja be a friss körtehúst. Tiszta, mint egy patika. Ananászhúst majszolgatunk a nyári melegben. Csodálatos, játékos, megnyerő.

Egy korai tavasz után 2015-ben a forró és száraz nyár már az ősz elejére megérlelte a szőlőt. Soha ilyen korán, már szeptember első napjaiban elkezdtük a Furmintszüretet. Az egészséges fürtök kíméletes feldolgozása után két másodtöltésű 300l-es magyar tölgyhordóban érleltük a bort 10 hónapig. Színe halvány reggeli pír. Illatában visszafogottan elegáns, elsősorban a citrusok és csonthéjas gyümölcsök kerülnek előtérbe. Várjunk csak egy kicsit! Kérem, itten tropikális gyümölcsök is bújócskáznak! Szájban elképesztően hosszú, kifejezős ásványosság, friss sárgabarack a fáról szedve. A Betsek ismét bizonyít! Remek szerkezetű, kiváló egyensúlyú furmintszobor. Lecsengése hazáig, vagy éppen Tokajig elkísér.

Egy átlagos nyár után 2008-ban hűvösen, 3 hét csapadékkal indult az ősz, amely elindította az aszúsodást. Október elejétől a hosszú indán nyár hatására kiváló minúségü aszúszemeket tudtunk szüretelni, melyek minden kilogrammját 1 liter édesborba áztatva készítettük el aszúborunkat. 2,5 év hordós érlelés után töltöttük palackba.

Színe az aranyláz korszakát idézi. Illata azonnal elvarázsol és kézenfogva elvezet az aszúk mesés világába. Alice Aszúországban. Érett, aszalt sárgabarack, kamilla, nyári mező. A méhek szorgosan gyűjtik a virágport. Szájban kiteljesedik a mesevilág, csodálatosan virágos, barackos, mézesen simogat. Semmi cukortúlsúly, a savak szépen repítik a kortyot. Feszes szerkezetű, és jó ivású aszú. Hagyjuk, hogy elvarázsoljon, bízzuk rá magunkat!

Egy meleg, de viszonylag csapadékos, kiegyenlített időjárású nyár után szeptember végén kezdtük szüretelni az aszúszemeket, melyeknek minden kilogrammját 1 liter erjedő édesborba áztattunk egy éjszakára. Kíméletes préselés után a bort hordóban erjesztettük és érleltük 31 hónapig.

Színében a lenyugvó napsugár melengető árnyalatai. Decens illatában cseresznyevirágzás, liliom és barackliget. Szájban harsogó barackok, roppanó ananászkocka. A sárgadinnyét hűtve kérem! Édessége barátságosan körülölel, hűsít, mint az éji szellő. Remek savak, semmi cukortúlsúly. Egy igazán jól iható aszú, kérek még egy pohárral!

„A szerelmesek bora” – Zwack Máriának, Ady Endre nagy szerelmének és múzsájának dedikálva.”

2015 száraz és napfényes nyara után már szeptember első hetében elkezdődött a szüret. Viszonylag kis mennyiségű de kiváló minőségű édesbor alapanyagot, vagyis legalább 50%-ban aszúsodott fürtöket tudtunk szüretelni. A Sárgamuskotály fürtöket kíméletesen feldolgozva, hordóban erjesztettük, majd érleltük a bort 8 hónapig.

Klasszikus aranyszín csillan a pohárban. Illatában a méz és az aszalt ananász jelentkezik, nyitva a méhkaptár ajtaja. Szájban gazdag, aszalt ananász, mézen karamellizált ikrás körte ropog a fogaink alatt. Egy kevés egres is került a körtelekvárba. Tobzódnak a gyümölcsök, táncestet tartanak a nyelvünkön. Habzsolós, életélvezős, mint Mylitta maga.

Egy meleg, de viszonylag csapadékos, kiegyenlített időjárású nyár végén normál időben, vagyis augusztus végén kezdtük a Pinot Noir szüretet. Kíméletes feldolgozás után a bort másod- és harmadtöltésű francia, olasz és magyar hordókban érleltük 22 hónapig.

Klasszikus rubin szín, mint a királyok rubin ékszerei. Illatában egyszerre cseresznyés és csipkebogyós. Magával ragadó, pirosbogyós gyümölcsök hada harsog a pohárban. Kissé hűvösen kóstoljuk, úgy mutatja legszebben magát. Szájban elomlóan gyümölcsös, elragadóan kedves. Fűszerei kifinomultak, a tökéletes vörösbor nyári estékre! Kóstolásra bíztat, az egyik legkedvesebb vörösboros élményt adja. Gyönyörű rubin kacaj!

„A szerelmesek bora” – Zwack Máriának, Ady Endre nagy szerelmének és múzsájának dedikálva.”

A Mylitta Álma 2007-es évjáratát a 30 éves mádi Betsek, valamint tállyai Palota dűlőkben szüreteltük. A Mylitta Álma töppedt és botrytizált szőlőszemekből készül. Különleges, muskotály aszú-eszencia minőségű édes bor. A fürtöket kíméletesen kipréseljük, majd 1 liter erjedő musthoz 1 kg aszúszemet adunk. Az erjedés és a 32 hónapos hordós érlelés után 2010. augusztusában mindössze 533 darabot palackoztunk.

 A Mylitta Álma nem az a bor, amelyet az ember az előételként kínált falatnyi kék sajt mellé kortyol. Számos különböző stílusú és ízvilágú fogás kiváló kísérője, tökéletesen passzol édes és savanyú mártásokhoz, gyümölcsökhöz (citrusokhoz és trópusi gyümölcsökhöz is), valamint curry-vel, gyömbérrel vagy kardamommal készült fűszeres fogásokhoz is. És végül, de nem utolsó sorban, tökéletes lezárása lehet az egész étkezésnek, megkoronázva azt egy pohárkával.

A bor karaktere enyhén lehűtve, 12-13°C-on mutatja meg magát tökéletesen.

Az eddigi legcsapadékosabb évünkben a Hárslevelű és a Sárgamuskotály tönkrement, de a Furminton nagyon szép aszúsodás indult el. A rövid indiánnyár miatt rövid volt a szüret, ennek ellenére nagy mennyiségű és kiváló minőségű aszút tudtunk szüretelni, amelyből saját súlyától, préselés nélkül csepegett ki ez a Natúr Eszencia. Négy év érlelés után került palackba.

Az Eszencia a legkoncentráltabb, természetes alapanyagból készült ital. Kizárólag a legjobb évjáratokban tudjuk elkészíteni, hiszen nagy mennyiségű aszúbogyó szükséges hozzá, melyek saját súlyától csepeg ki a kis mennyiségű nektár. Egy liter Eszencia kinyeréséhez 20-25 kg aszúszemre van szükségünk. Ezen szőlőszemek a Botrytis cinerea nevű gomba által előidézett nemesrothadás hatására vesztenek víztartalmukból és töppednek össze. Erjedés ilyen magas cukrotartalmú must esetében nagyon lassan, és nagyon kis mértékben megy végbe, így több éves erjedés és érlelés során is az Eszencia mindössze 2-6%-os alkoholtartalmat ér el, így valójában nem is nevezhető bornak. Természetes cukortartalma pedig 350-600 g/l között alakul.

A viszonylag csapadékos ősz következtében Hárslevelűt és Sárgamuskotályt nem tudtunk szüretelni, viszont a Furminton újból gyönyörű aszúsodás indult el. Édes Szamorodninkhoz legalább 50%-ban aszúsodott fürtöket szüreteltünk. A bogyózást egy éjszaka áztatás, majd kíméletes préselés követte, melyek végeztével a bort hordóban erjesztettük és érleltük 17 hónapig.

Színében az aranyásók elvesznének, pompás arany csillan a pohárban. Beleszippantva hűvös, hegyvidéki szellő viszi az érett, aszalt sárgabarack illatát. Idővel pár szem érett füge is szárnyra kél. Szájban telt és gazdag, a gyümölcskosárból szemezgetünk a piacon. Szerkezete és tartalma diadalittasan bizonyítja, hogy egy nehéz évjáratban is lehet maradandót alkotni.

„A Satöbbi volt az első magyar szó, amit megtanultam. Amikor a Papám ismerőseivel beszélt telefonon, mindig mindta, hogy satöbbi, satöbbi, s mivel nem értettem, egyik nap megkérdeztem Tőle, hogy ez mit is jelent. Nagyon megtetszett ez a szó, el is neveztem az első kutyámat Satöbbinek, Ő volt a kedvencem. Elhatároztam, hogy egyszer az egyik boromat Satöbbinek fogom keresztelni.” Zwack Izabella

Klasszikus aszús illattal nyit: aszalt gyümölcsök, kajszi, csonthéjas gyümölcsök magja, mézes-dió. Szájban narancsos, citromhéjas aromák, tiszta ízek, egyenes vonalvezetés, hosszú és szép lecsengés jellemzik.

Dobogó Pincészet Kft.

H-3910 Tokaj, Dózsa György út 1.
Tel.: +36 (47) 552 147
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
GPS: 48.125975, 21.406344
www.dobogo.hu

logo

Borkóstoló / Pincelátogatás

Borkóstolók és pincelátogatás előre egyezetett időpontban. Kérjük vegye fel velünk e-mailen vagy telefonon a kapcsolatot!
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…