Szőlőfajtáink

Image

A Tokaji borvidéken a történelem során több szőlőfajtát termesztettek. A korabeli leletek tanúsága szerint Erdőbényén a miocén korból származó, őshonos Vitis tokayensis szőlő maradványait találták meg. Az elmúlt 100 évben hat fajtát termesztettek a Tokaji borvidéken, ezek a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta, Kabar és a Kövérszőlő, melyek közül az első hármat tekintik a fő fajtáknak. Mindegyik fajtának különböző elvárásoknak kell megfelelnie: kiváló száraz bort, alapbort és késői szüretelésű bort kell adnia, botritizálódásra nagyon érzékenynek kell lennie, és magas, de harmonikus savtartalommal kell rendelkeznie.

Furmint

Image

Tokaj legfontosabb szőlőfajtáját, a Furmintot a borvidék mintegy 65%-án termesztik. A Furmint kizárólag a Kárpát-medence szőlője, amelyet évszázadok óta termesztenek itt (első írásos említése a 17. században történt). Késői érésű fajta, amely lehetővé teszi, hogy a botritisz a jellegzetes őszi időjárásban nagy mennyiségű aszúbogyót képezzen. Viszonylag semleges ízprofilja, magas savtartalma és magas tannintartalma miatt a Furmint ideális a tokaji száraz és édes borok egész sorához.

Pinot Noir

Image

A Pinot Noir a franciaországi Burgundiában született. Ez a vékony héjú szőlő egy meglehetősen szeszélyes fajta, amely bizonyos éghajlaton és talajon nehezen termeszthetőnek bizonyult. Nincs még egy olyan szőlő, mint a Pinot Noir, amelynek csodálatosan mámorító illata és tiszta, édes, piros bogyós ízvilága jellemzően a málna, a szeder, a faeper, a cseresznye és az eper aromáit idézi.

A Pinot Noir-nak rég elfeledett hagyománya van a Tokaji Borvidéken, hiszen már a filoxéra előtt is készítettek itt vörösborokat, amint azt az 1884-ben írt Magyarország Borászati Térképe is dokumentálja. Amikor a nagy szőlőpusztulás után megkezdődött az újratelepítés, 1905/1906-ban az új bortörvény megtiltotta a kékszőlő fajták telepítését, és kizárólag az aszúsodásra hajlamos fehér fajtákat engedték telepíteni

Sárgamuskotály

Image

Magyarországon a Muscat Blanc a Petits Grains-t Sárgamuskotálynak (Yellow Muscat, vagy Muscat de Lunel) nevezik. A borvidék szőlőterületeinek kb. 10%-án termesztik. Ez a fajta korábban érik, mint a Furmint és a Hárslevelű, de a téli fagyra és rothadásra is érzékenyebb, ezért késői szüretelése igen kockázatos. A Sárgamuskotályból virágos, nagyon illatos, savas borok készülnek.

Hárslevelű

Image

A Hárslevelű a második legjelentősebb Tokajban termesztett fajta (kb. 15%), mely nagy, laza fürtöket nevel, amik gyakran elágaznak. Bogyói kisebbek, mint a Furminté, és mivel vastagabb héjúak, ez a fajta kevésbé érzékeny a botritiszre. Viszonylag későn érik, savtartalma meglehetősen magas, illatprofilja hársfavirágméz vagy bodzavirág aromájú.

Dobogó Pincészet Kft.

H-3910 Tokaj, Dózsa György út 1.
Tel.: +36 (47) 552 147
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
GPS: 48.125975, 21.406344
www.dobogo.hu

logo

Borkóstoló / Pincelátogatás

Borkóstolók és pincelátogatás előre egyezetett időpontban. Kérjük vegye fel velünk e-mailen vagy telefonon a kapcsolatot!
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…