Dobogó Furmint, száraz
Betsek Furmint, száraz
Dűlőszelektált száraz Furmintunkhoz a szőlő az 1970-es években telepített, kiváló adottságú Betsek dűlőből származik, mely gazdag, mély, ásványos jelleggel járul hozzá a Furmint aromáihoz. Kis mennyiségben, kiemelkedő évjáratokban készül 2008 óta. A kézzel szüretelt, teljesen érett fürtök gondos válogatását, gyors és kíméletes feldolgozás követi. Évjárattól függően 10-12 hónapig egy új és egy másodtöltésű magyar hordóban érleljük, ezáltal egy komplex bort kóstolhatunk, mely magában hordozza a Betsek dűlő különleges sós karakterét a Furmint citrusos, érett körtés, virágos, enyhén zöldteás aromáival.
Úrágya Furmint, száraz
Dűlőszelektált száraz Furmintunkhoz a szőlő a kiemelkedő adottságú, a 2000-es évek elején modern, teraszos ültetvényszerkezetbe telepített (több mint 7000 tőke/ha) Úrágya dűlőből származik. Ez pincészetünk legnagyobb egybefüggő területe abban a dűlőben, ahonnan Tokaj-Hegyalja első nagy száraz Furmintja is származik. Kis mennyiségben, kiemelkedő évjáratokban készül 2018 óta. A kézzel szüretelt, teljesen érett fürtök gondos válogatását, gyors és kíméletes feldolgozás követi. Évjárattól függően 10-12 hónapig egy új és egy másodtöltésű magyar hordóban érleljük. Ízében és illatában igazán gazdag, a minerális jegyek mellett körtés, enyhén virágos karakterű Furmint.
Izabella Utca Pinot Noir, száraz
Pinot Noir-unkat az Úrágya dűlőbe telepítettük, melyet - ahogy a nevéből is sejthető - különlegesen komplex és gazdag terroir jellemez. Egy régi hagyományt élesztettünk újra a Pinot Noir telepítésével, ugyanis a filoxéra vész előtti időkben több fajtából is készült Tokaj-Hegyalján vörösbor, melyet az 1884-es évben íródott Borászati Törzskönyv is dokumentál. Ültetvényünket 2005-ben telepítettük, borunkat 2008 óta minden évjáratból elkészítjük. Borászati szemléletünk alapja a gondos klón választás (4 kiváló kisfürtű francia klón), a sok és alapos munka a szőlőben, erős hozamkorlátozás, a kíméletes préselés, amelyet egy több mint 100 éves, felújított kosaras préssel végzünk, illetve a természetes borkészítés. Tudjuk, hogy hosszú még az út, amíg igazán nagy borrá válik, de bízhatunk a különleges sós-minerális jegyeiben, melyeket csak Tokaj adhat. A bor neve "Izabella utca", mely szimbolikusan a tokaji hagyományok és az új törekvések hosszú útját is jelenti a Dobogó Pincészet számára.
Édes Szamorodni
A „szamorodni” lengyel eredetű szó, jelentése: „ahogyan termett”. A három ültetvényünk aszúsodott szőlőbogyókat is tartalmazó Furmint fürtjeinek válogatás nélküli feldolgozásával készítjük. Az értékes anyagok kinyeréséhez préselés előtt a szőlőt 24 óráig áztatjuk, így egy nagyon magas cukor-, sav- és aromatartalmú mustot kapunk, melyet 300 literes hordóban erjesztünk, legalább 1 évig hordóban, és újabb 1 évig palackban érlelünk. Ez a belépő borunk az édesborok világába 90-100 g/l cukortartalommal, körtés, almás, érett ízvilággal.
Mylitta, késői szüret
„A szerelmesek bora” – Zwack Máriának, Ady Endre nagy szerelmének és múzsájának dedikálva.
A babiloni istennő, Mylitta, a görög Aphrodité megfelelője. Ő volt a szüzek védelmezője, valamint a termékenység oltalmazója. Mylitta Ady Endre verseiben köszön vissza, ahol az 1910-es évektől kezdődően több mű ihletője és múzsája is volt. Mylitta nem egy kitalált személy, hanem egy valódi hölgy volt, polgári nevén Zwack Mária, azaz Mitzi néni.
Ahogy a szerelem változik, úgy változik a Mylitta is, nincs igazi recept. Fajtaösszetétele minden évjáratban más, egyik évben tiszta Furmint, más évben akár tiszta Sárgamuskotály, legtöbbször pedig a 3 legnagyobb tokaji szőlőfajta házassága. Ami állandó, hogy a legszebb aszúsodott fürtöket választjuk hozzá. Bogyózás és 24 óra áztatás után kíméletesen préseljük, majd 300 l-es tölgyfa hordókban erjesztjük és érleljük 10-12 hónapig. A Mylitta gazdag beltartalmát a 6 puttonyos aszúnk elkészítéséhez is használjuk, mint alapbort. 120g/l körüli cukortartalma, valamint a friss és kandírozott gyümölcsök harmóniája igazi életélvezős édesborrá teszi.
5 puttonyos Aszú
A 6 puttonyos aszú kistestvére, mely bevezeti a kóstolót az aszúk világába. Mivel minden évben ragaszkodunk ahhoz, hogy 6 puttonyos aszút legalább egy hordóval elkészítsünk, ezért nem adatik meg minden évjáratban az, hogy 5 puttonyos aszúnk is készülhessen. A 1,5-2 év hordós, majd 2-3 év palackos érlelést követően kerülhet fogyasztóink poharába. A 130g/l körüli cukortartalma remek egyensúlyban van friss, nyári gyümölcsöket idéző ízjegyeivel.
6 puttonyos Aszú
A borkészítés a szőlőterületen kezdődik. Mivel a legmagasabb minőséget célozzuk meg, kizárólag több körben szüretelt és különválogatott I. osztályú aszúszemeket dolgozunk fel a borunk elkészítése során. Első lépésben töppedt és félig aszúsodott szőlőszemekből elkészítjük késői szüretelésű borunkat, a Mylittát, ez lesz az aszúnk alapbora. Miután az alapbor elkészült, literenként 1 kg aszúszemet adunk hozzá, majd következik az áztatás, mely során az aszúszemekből illat-, aroma- és ízanyagok, valamint természetes cukor oldódik a borba. A 24 órás áztatás befejeztével kíméletesen kipréseljük az aszúszemeket, majd a fiatal bor tölgyfahordóba kerül, ahol 2-3 évig érleljük. Palackba zárva további 2-3 évig pihen a pincénkben mielőtt értékesítésre kerül. Érlelési potenciálja generációkon átívelő. 2003 óta minden évjáratban készítünk legalább egy hordónyi 6 puttonyos aszúbort, amely bizonyos évjáratokban nehéz feladat, de kemény munkánkat visszaigazolják az elégedett fogyasztók, illetve a hazai és nemzetközi borversenyeken elért kiváló eredmények.
Eszencia
Az Eszencia a legkoncentráltabb, természetes alapanyagból készült ital. Kizárólag a legjobb évjáratokban tudjuk elkészíteni, hiszen nagy mennyiségű aszúszem szükséges hozzá, melyek saját súlyától csepeg ki a kis mennyiségű nektár. Egy szárazabb évjáratban 100 kg aszúszemből 1-1,5 liter Eszencia nyerhető ki. Ezen szőlőszemek a Botrytis cinerea nevű penészgomba által előidézett nemesrothadás hatására vesztenek víztartalmukból és töppednek össze. Erjedés ilyen magas cukortartalmú must esetében nagyon lassan, és nagyon kis mértékben megy végbe, így több éves erjedés és érlelés során is az Eszencia mindössze 2-6%-os alkoholtartalmat érhet el, ezért valójában nem is nevezhető bornak. Természetes cukortartalma 450-600 g/l között alakul egy átlagos évjáratban, de mértünk már 900 g/l fölötti cukortartalmat is (2009 és 2018). Máig egy évjáratból készült mindössze 100 palack, melynek fényét egyedileg készített tölgyfa doboz és egy kristálypohár emeli.
Kéksajt és Balzsamecet
Dobogó Blue kéksajt különlegesség: Dél – Tirol 2000 méter feletti havas legelőiről különös gondossággal szelektált tehéntejből és Dobogó Tokaji aszúeszenciával gazdagított aszútörköly szemeinek házasságából készített, öt héten keresztül érlelt kéksajt különlegesség. A Dobogó Blue tökéletes párja 6 puttonyos Aszúnknak vagy akár a Mylittának.
Dobogó Ishtar Balzsamecet: A Dobogó Ishtar az első balzsamecet típusú ecet, amely Tokaji aszúszemek felhasználásával készült. A történet néhány éve kezdődött, amikor a Dobogó Pincészet tulajdonosa, Zwack Izabella régi vágya teljesült. 2004-ben saját területeinkről szüretelt szőlő bogyójáról szelektált ecetsav-baktérium ágyra egy, a 2006-ban szintén saját területről szüretelt és préselt, nagy beltartalmú Furmint mustot töltöttünk és 3 évig érleltük kis tölgyfahordóban mielőtt a kecses üvegbe került. Eközben a must cukortartalmának egy része ecetsavvá alakult. A végeredmény egy izgalmas, telt, karakteres ecet, amely megbolondítja a salátákat, vaníliafagyira cseppentve pedig egyenesen elvarázsol...